3343


Με αφορμή το διαγωνισμό Sun and shadow ζητήθηκε να σχεδιαστεί μία τρισδιάστατη κατασκευή για εξωτερικό χώρο η οποία θα περιλαμβάνει  καθιστικό, τραπέζι και σύστημα σκίασης. Η κατασκευή θα πρέπει να εντάσσεται ισορροπημένα με το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να συνεργάζεται με τίς ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Έτσι με αφορμή αυτο σχεδιάστηκε κάτι έτσι ώστε να μπορεί έξω απ´το χώρο του κάποιος να νιώθει σαν το σπίτι του.
Η σημερινή πραγματικότητα είναι ένα μόνιμο τρέξιμό, υπερωρίες δουλειάς με αποτέλεσμα τη δημιουργία του γνωστού couch potato. Έτσι σχεδιάστηκε κάτι που θα προτρέψει τον άνθρωπο να βγεί απ´το σπίτι ξέροντας πως κάνοντας μια βόλτα σε ένα πάρκο είτε θέλοντας απλά να κάνει ένα τσιγάρο λόγω του αντικαπνιστικού νόμου θα υπάρχει το donut-out(ch) .
Το donut-out(ch) λόγω της καμππυλόγραμμης  σχεδίασης του όπως και της επιλογής των χρωμάτων (καφέ και πράσινο) εντάσσεται με το φυσικό περιβάλλον και παρέχει απόλυτη άνεση και ξεκούραση λόγω της μορφολογίας του καθίσματος και έτσι ο άνθρωπος  μπορεί να νιώσει ότι κάθεται στον καναπέ του. Επίσης  σε ένα πάρκο ή σε ένα εκδρομικό χώρο μπορεί να αντιμετωπιστεί και σαν παιχνίδι και μια οικογένεια να κάτσει για κάθε είδους ασχολία (φαγητό,καφέ,ξεκούραση, παιχνίδια).

Επιλογή υλικών
Θα πρέπει τα υλικά με τα οποία θα κατασκευαστεί αυτή η σύνθεση να είναι ανθεκτικά ωστε να αντέχουν σε συνθήκες εξωτερικού χώρου ,βροχή η σε περιπτώσεις μεγάλης ηλιοφάνειας ειδικά για μια χώρα με μεσογειακό κλίμα σαν την Ελλάδα . Επιλέχθηκε το πολυβινιλοχλωρίδιο γνωστό σαν pvc .                             Το πολυβινιλοχλωρίδιο (polyvinyl chloride, PVC) είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές, δηλ. μπορεί να μορφοποιηθεί ως τήγμα σε καλουπια. Μπορεί να δώσει προϊόντα με μεγάλη ποικιλία μηχανικών ιδιοτήτων (από εύκαμπτα έως και σκληρά), διαθέτει χημική αντοχή και αναφλέγεται δύσκολα.
Το πολυμερές αναμιγνύεται με πρόσθετα (ελαιώδη υλικά υψηλού σημείου ζέσεως) που του προσδίδουν ευκαμψία έως και πλήρη πλαστικότητα, όπως επίσης και την ικανότητα μορφοποίησης σε καλούπια.

material specifications:

  • Fire resistand
  • Eco-friendly
  • Waterproof
  • Sanitary finish assurance

Επιλογή του χρώματος woodleaf-gray με πάχος 2mm .
Επίσης για τη βάση του τραπεζιού έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο υλικό σε διαφορετική απόχρωση, πράσινο κυπαρισσί.

Mια άλλη πρόταση για υλικό θα μπορούσε να ήταν το Arboform (γνωστό και ως υγρό ξύλο) το οποίο μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια που ανακυκλώνονται εύκολα, ακόμα και μετά τη χρήση τους. Επίσης, έχει τις ίδιες θερμικές ιδιότητες του ξύλου. Είναι κατασκευασμένο από λιγνίνη (εκχύλισμα ξύλου) και άλλα φυσικά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την δημιουργία ενός νέου προϊόντος.  Έχει ήδη αντικαταστήσει κοινά πλαστικά σε διάφορα προϊόντα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή επίπλων, όπως ακριβώς και τα συμβατά πλαστικά. Το Arboform είναι ένα βιοπλαστικό το οποίο ειναι βιοδιασπώμενο  πλαστικά  και τα συστατικά του προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Βιοδιάσπαση σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον για ένα πλαστικό, σημαίνει πως το πλαστικό αυτό μπορεί να αποτελέσει υπόστρωμα μεταβολισμού για μικροοργανισμούς που ζουν στο περιβάλλον αυτό.

Ομπρέλα
Το ύφασμα είναι μουσαμάς pvc σε μπεζ χρώμα με μεταλλική βάση

Τρόπος κατασκευής

Το κάθισμα όπως και το τραπέζι έχουν κατασκευαστεί με τη μέθοδο παραγωγής με περιστροφική χύτευση (Rotational Molding). Η περιστροφική χύτευση παράγει κοίλες μορφές με ένα σταθερό πάχος τοιχωμάτων πάνψ σε ειδικά καλούπια σχεδιασμένα βάση της ανάλογης κατασκευής. Η σκόνη πολυμερούς στριφογυρίζει μέσα στη φόρμα, παράγοντας κομμάτια χωρίς εσωτερικές τάσεις.
Με αυτή τη διαδικασία μπορούμε να παράγουμε κομμάτια με καλές ανοχές σε διάφορα σημεία εφαρμογής. Η περιστροφική χύτευση χρησιμοποιείται για να παραγάγει διάφορα προϊόντα, όπως τα σκαριά βαρκών, κανό και καγιάκ, έπιπλα, συσκευασίες, δεξαμενές, σήματα δρόμων στύλους, γλάστρες, σπίτια κατοικίδιων ζώων και παιχνίδια.

Η συνδεσμολογία του είναι σαν lego με εσοχές και προεξοχές στις πλάγιες όψεις των κομμάτιων ωστε αυτά να συνδέονται μεταξύ τους και να αποσυναρμολογούνται για αποθήκευση.  Επίσης η μέθοδος της περιστροφικής χύτευσης έχει ως αποτέλεσμα να είναι αυτα πολύ ελαφριά γιατι από μέσα είναι κούφια.  Το τραπέζι είναι μία στρογγυλή βάση που στηρίζεται σε ένα ορθογώνιο πέλμα αλουμινίου με υποδοχή στο κέντρο για τον άξονα της ομπρέλας.

Στοιχεία Συμμετοχής

ΙΩΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

ΚΩΔ : 3343

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: ΒΑΚΑΛΟ