3396

Η πόλη μας είναι γεμάτη εικόνες, πρόσωπα, ιστορίες και συναισθήματα. Ένα κλειστό βιβλίο που περιμένει τον καθένα μας να το ανοίξει. Σε αυτήν την πόλη-βιβλίο, ο χώρος στάσης είναι σαν σκισμένη σελίδα· μας αναγκάζει να σταματήσουμε.

Η εικόνα αυτή αποτέλεσε τον πυρήνα της κεντρικής ιδέας της σύνθεσης. Ένα φύλλο χαρτί που ξαφνικά σχίζεται και τυλίγεται δημιουργώντας προστατευτικό χώρο από την βουή της πόλης· μια πραγματική πρόσκληση για στάση.

Βάσει αυτής της εικόνας έγινε τόσο η επιλογή της μορφής, όσο και των υλικών. Επιλέχθηκαν καμπύλες δυναμικές φόρμες, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν την κλίμακα του ανθρώπου και τις ανάγκες του. Καμπυλωμένες χαλύβδινες ράβδοι που συνδέονται μεταξύ τους με κόμβους δημιουργούν τον σκελετό της όλης κατασκευής, ελαφρύ, επανασυναρμολογήσιμο και παράλληλα άκαμπτο και σταθερό.

Αντικολλητό ξύλο που προσφέρει μεγάλη αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες, χρησιμοποιείται ως «επιδερμίδα» για την κατασκευή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην δημιουργία ενός χώρου ζεστού και οικείου. Οι ξύλινες σανίδες που αποτελούν την «επιδερμίδα» σκιάζουν εσωτερικά το καθιστικό και καθορίζουν τα επίπεδα καθίσματος. Συνδέονται μεταξύ τους με συρματόσχοινο και συγκρατούνται στο σκελετό με μεταλλικούς προσαρμογείς, προσθέτοντας ακαμψία στην κατασκευή. Όταν αποσυναρμολογείται η κατασκευή τυλίγονται και μαζεύονται σε δεμάτια, συμβάλλοντας στην ευκολότερη συσκευασία και μεταφορά.

Τέλος, τρεις βάσης τετραγωνικής κάτοψης από σκυρόδεμα προσθέτουν βάρος στην κατασκευή και την προστατεύουν από κίνδυνο ανατροπής. Παράλληλα, ανυψώνουν το κατώτερο επίπεδο κατά 10 εκατοστά από το έδαφος, ώστε να μην λερώνεται εύκολα και να μην βρέχεται από λιμνάζοντα ύδατα σε περίπτωση βροχής.

Στοιχεία Συμμετοχής

ΕΛΕΝΗ ΟΛΓΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΚΩΔ : 3396

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ