3384

Το πόλις δέντρο είναι μια κατασκευή που δανείζεται τη λειτουργικότητα του καθώς και τη μορφολογία του στο πολύ οικείο σε όλους μας δένδρο. Στόχος της παραπάνω επιλογής αποτελεί η γαλήνια ατμόσφαιρα που προσφέρει η σκιά ενός μεγάλου δένδρου.

Οι διάτρητες μεταλλικές επιφάνειες σκίασης προσομοιώνουν την σκιά που παράγεται από τα φύλλα του δέντρου και οι οργανικές φόρμες της κατασκευής την κάνουν εύκολα προσαρμόσιμη οπτικά. Το πόλις δένδρο προορίζεται για εξωτερικούς δημόσιους χώρους στο σύγχρονο αστικό αλλά και προαστιακό περιβάλλον.

ΥΛΙΚΑ

Ξύλο Οξιάς

Στις ξύλινες επιφάνειες του τραπεζιού και των καθισμάτων έχει επιλεχθεί η χρήση οξιάς.

Η ξυλεία προέρχεται από δάση που υφίστανται βιώσιμη δασική διαχείριση (SMF). Με στόχο την αντοχή των ξύλινων επιφανειών από τις καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις και έντονη υγρασία), καθώς και την αντοχή τους σε προσβολές εντόμων και μυκητών που βρίθουν σε εξωτερικά περιβάλλοντα, έχει επιλεχθεί η προστασία τους με οικολογικό εμποτισμό. Η παραπάνω διαδικασία επιλέχθηκε καθώς προσφέρει επιπλέον εως και πέντε φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τη μη εμποτισμένη ξυλεία.

Η οξιά επιλέχθηκε γιατί ενδείκνυται για χρήση σε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος, είναι ανθεκτική σε δυνάμεις καμπυλότητας και κρούσης και κατεργάζεται εύκολα. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία επίπλων και είναι σχετικά οικονομικό για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Χυτοσίδηρος (μαντέμι)

Για τη δημιουργία του σκελετού του τραπεζιού και των καθισμάτων έχει επιλεχθεί η χρήση του χυτοσιδήρου, γνωστού και ως μαντέμι.

Ο χυτοσίδηρος προσφέρει χαμηλό κόστος και ευκολία παραγωγής και ευκολία μηχανουργικής κατεργασίας. Ενδείκνυται για χρήση σε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος καθώς έχει καλή αντίσταση στη διάβρωση. Η σχετικά καλή αντίσταση σε μηχανική φθορά και η καλή του μηχανική αντοχή το καθιστούν κατάλληλο τόσο για την αντοχή σε καιρικές συνθήκες (άνεμος και έντονα καιρικά φαινόμενα), αλλά και την αντοχή του σε περιπτώσεις βανδαλισμού.

Επιλέχθηκε επίσης γιατί μπορεί να παραχθεί με προσμίξεις από ανακυκλώσιμα υλικά ενώ είναι και πλήρως ανακυκλώσιμο σαν υλικό. Η διαδικασία της ανακύκλωσης του είναι εξαιρετικά οικονομική ενώ χρησιμοποιείται 75% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή από ορυκτό κοίτασμα, χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά του και τη μηχανική αντοχή.

Τέλος, για τη βαφή του χρησιμοποιείται ηλεκτροστατική βαφή, μη τοξική με χαμηλή εκπομπή VOC, φιλική προς το περιβάλλον και ανθεκτικότερη της κοινής βαφής.

Ανοξείδωτος Χάλυβας

Για τις επιφάνειες του σκιάστρου επιλέχθηκε ο ανοξείδωτος χάλυβας πάχους 1,50 mm. Ενώ για τις υπόλοιπες διάτρητες επιφάνειες (καθίσματα, και μπροστινό μέρος τραπεζιού), χρησιμοποιείται λαμαρίνα 1,00 mm. Η κοπή της κάθε επιφάνειας καθώς και η περαιτέρω διάτρηση για το σχεδιασμό του επαναλαμβανόμενου μοτίβου πραγματοποιείται με μηχανές κοπής CNC.  Με τον τρόπο αυτό παρέχεται μέγιστη ακρίβεια, αλλά και βέλτιστη οικονομία υλικού.

Γαλβανιζέ Λαμαρίνα

Για το σκελετό – κορμό της κατασκευής, ο οποίος δέχεται και τα μεγαλύτερα φορτία επιλέχθηκε η χρήση συμπαγούς λαμαρίνας. Η κοπή της λαμαρίνας πραγματοποιείται με CNC μηχάνημα ενώ στη συνέχεια γαλβανίζεται ώστε να μη διαβρώνετε.

Στραντζαριστό ανοξείδωτο χάλυβα

Για το σκελετό των επιφανειών σκίασης επιλέχθηκε η χρήση σταντζαριστού ανοξείδωτου χάλυβα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ και ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Το πόλις δένδρο μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του αστικού περιβάλλοντος όπως πλατείες, πάρκα και άλλους χώρους πρασίνου.

Η τοποθέτηση του πραγματοποιείται απλά χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ή εργαλεία πέρα από αυτά που χρησιμοποιούνται για αντίστοιχες κατασκευές δημόσιας χρήσης. Συγκεκριμένα απαιτείται πάκτωση σε έξη σημεία, την κεντρική βάση του συστήματος σκίασης, τη βάση του τραπεζιού, τα δύο υποστηρίγματα των καθισμάτων και τις δύο άκρες των καθισμάτων. Πάνω από την πάκτωση μπορεί να τοποθετηθεί χώμα, πλακάκια ή άλλα υλικά πεζοδρόμησης.

Ο βέλτιστος προσανατολισμός του πόλις δένδρου, σύμφωνα με τα γεωγραφικά δεδομένα της Ελλάδος, πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το μπροστινό μέρος του τραπεζιού να είναι προσανατολισμένο προς την ανατολή. Στο πόλις δένδρο οι επιφάνειες σκίασης έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το μπροστινό και εντονότερα το πίσω μέρος να έχουν  κλήσεις. Ο σχεδιασμός αυτός στηρίχτηκε στο γεγονός ότι, τους θερινούς μήνες οι πιο δυσμενείς θέσεις είναι η ανατολική και κυρίως η δυτική, ενώ από νότια αν και εμφανίζεται έντονη ηλιακή ακτινοβολία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν παρουσιάζετε μεγάλη κλήση.

Στοιχεία Συμμετοχής

ΚΑΡΜΕΛΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΝΑΡΑΚΗΣ Καρμέλο (1), Νικόλαος(2)

ΚΩΔ : 3384

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ