3382

Για το κάθισμα- σύστημα σκίασης αναζητήθηκε ένα ελληνικό σημείο αναφοράς, μέσα από το οποίο η ιδέα εμπνέεται και υλοποιείται. Το σύστημα θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται στις συνθήκες της υπαίθρου. Η έννοια της Αργούς –γενικά της αρχαίας ελληνικής τριήρους-, έχει να κάνει με τη δυναμική της κίνησης, για την επίτευξη της οποίας σειρές από κουπιά συνεργάζονται σε ποικίλες φάσεις. Αυτή η μεταβλητότητα, μπορεί συνθετικά και μεταφορικά να μεταφραστεί σε προσαρμοστικότητα στις συνθήκες της υπαίθρου από το σύστημα σκίασης.

Η ιδέα έχει να κάνει με ένα αμφίπλευρο σύστημα δύο καθισμάτων όπου στην ουσία το ένα «σκιάζει» το άλλο. Το σχήμα θυμίζει μηχανικά τις αρχές της ξαπλώστρας ή απλώστρας όπου τα δύο αναδιπλούμενα μέρη είναι καθίσματα, οι πλάτες των οποίων αναδεικνύονται σε σκίαστρα. Η διαφορά είναι ότι στο σύστημα αυτό υπάρχει και ένα τρίτο αναδιπλούμενο τμήμα,  η βάση που χρησιμοποιείται για ισορροπία. Το ύψος του στεγάστρου δεν ξεπερνά τα 2,05m, ενώ το μήκος είναι 3.00m, με εξαίρεση τη «μύτη» τμήματος που προεξέχει περίπου 20 cm. To πλάτος του είναι 1,80m. Το δυναμικό που μπορεί να φιλοξενήσει είναι 2+2 άτομα (από δύο σε κάθε πλευρά).

Ο σχεδιασμός των λεπτών γραμμών των βραχιόνων των αναδιπλούμενων μελών παραπέμπει στην κίνηση των κουπιών της Αργούς. Για την ανάδειξη της δυναμικότητας της κίνησης αυτής, σχεδιάζονται τρεις διαφορετικές μονάδες. Ουσιαστικά πρόκειται για σχεδιασμό του ιδίου αντικειμένου με τη διαφορά ότι τα στέγαστρα διαφέρουν στο συσχετισμό τους, στη γωνία με τον ορίζοντα και στο μήκος τους. Η παράθεση των τριών μονάδων μπορεί να εντείνει συνολικά το φαινόμενο της Αργούς (κίνηση στεγάστρων-κουπιών), δίνοντας την εντύπωση μιας σύνθεσης που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Ουσιαστικά ένα αντικείμενο το οποίο μπορεί να υπάρξει και σε άλλες δύο μικρο-παραλλαγές.

Τεχνική περιγραφή

Τα δύο κύρια τμήματα της κατασκευής αποτελούνται από ζεύγος βραχιόνων που μεταξύ τους συνδέονται με δοκίδες αλουμινίου φ16. Οι δοκίδες ενώνουν τα 2 ζεύγη βραχιόνων στο ύψος του καθίσματος και ψηλά στο ύψος της στέγασης. Στο ύψος της πλάτης εφαρμόζονται σχοινιά τα οποία πλέκονται κατά τρόπο ώστε να τεντώνονται κατά το πλήρες άνοιγμα του συστήματος, αποτελώντας ουσιαστικά την πλάτη πλέον του κάθε καθίσματος. Όταν το σύστημα διπλώνεται, τα σκοινιά χαλαρώνουν, ακολουθώντας την αναδίπλωση.

Η συνεργασία των αλουμινένιων δοκίδων και σκοινιών δημιουργεί ένα ενιαίο σώμα ξεκινώντας από κάθισμα και καταλήγοντας σε σκίαστρο του άλλου καθίσματος και εναλλάξ, Γύρω από αυτό το σύνολο των δοκίδων- σχοινιών τυλίγεται οικολογικό πανί ή ακόμα και σάντουιτς χαρτί πακεταρίσματος (σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει έντονη βροχόπτωση). Η πυκνή αυτή διαδοκίδωση (δοκίδες-σκοινιά) βοηθάει στο να τυλιχτεί σε όλη την επιφάνεια, αγκαλιάζοντας ουσιαστικά τη σύνθεση. Το σύστημα προσφέρεται για ανάπαυση και ξεκούραση και χωρίς την επένδυση κάποιου πανιού.

Τα δύο ζεύγη των βραχιόνων θα είναι από αλουμίνιο, με δυνατότητα βαφής σε ποικιλία χρωμάτων (λευκό και κόκκινο που εναλλάσσονται στα σχέδια). Η περιστρεφόμενη βάση όπως και τα 2 τραπέζια που «κουμπώνουν» στις άκρες αυτής, θα είναι από ανακυκλωμένο ξύλο οικοδομών, όπου επεξεργάζεται θερμικά αποχωρίζοντας το ξύλο από κάθε μεταλλικό σκέλος (καρφιά), δίνοντας νέο ξυλο-παράγωγο, φθηνό και άμεσα διαθέσιμο. Η βάση περιστρέφεται ελεύθερα γύρω από τον άξονα του ενός τμήματος, ενώ φέρει υποδοχή που ουσιαστικά «σφηνώνει» το ζεύγος βραχιόνων του 2ου αλουμινένιου τμήματος κατά την αναδίπλωση του συστήματος. Τα τραπέζια μπορούν να στερεωθούν είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά της βάσης, είτε εναλλάξ.

Εφαρμογές

Το στέγαστρο “Argo” μπορεί να εφαρμοστεί σε δημόσιους χώρους είτε αυτόνομα είτε σε γραμμικό συνδυασμό των μονάδων Α-Β-Γ. Ο χώρος ανάμεσα στα δύο αναδιπλούμενα τμήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εναπόθεση αντικειμένων (πχ. τσάντας, βαλίτσας) ενώ η χρήση του στεγάστρου στην παραλία μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον επιλογή (ίσως και αποσπώντας το σύστημα από τη βάση και απλά μπήγοντάς το στην άμμο).

Διπλώνεται περιορίζοντας τον όγκο του και αποθηκεύεται με τη λογική της ξαπλώστρας, ενώ τα υλικά από τα οποία αποτελείται συνιστούν την εύκολη μετακίνηση του (ελαφρύ ανακυκλούμενο ξύλο, αλουμίνιο- από τα ελαφρύτερα και οικολογικότερα μέταλλα της αγοράς). Η αντοχή του σκιαδίου σε βανδαλισμούς είναι δεδομένη, καθώς τόσο το ανακυκλούμενο ξύλο όσο και το αλουμίνιο αντιστέκονται σε πιθανότητα πυρκαγιάς, όπως και οι αλουμινένιες δοκίδες. Τα σχοινιά της πλάτης μπορούν να κοπούν εφόσον τραβηχτούν βιαίως ή χτυπηθούν, χωρίς όμως να αποβαίνουν επικίνδυνα σε συμπλοκές ή διενέξεις.

Στοιχεία Συμμετοχής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΗΣ

ΚΩΔ : 3382

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ:  ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ