3329

Η αρχική ιδεά για τη σύλληψη και το σχεδιασμό της κατασκευής ξεκίνησε αφαιρετικά, προσπαθώντας να προσδιορίσουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές οι οποίες θα ανταποκρίνονταν κατά το μέγιστο στην εύρυθμη  λειτουργία της κατασκευής.
Η πρώτη βασική προδιαγραφή που τέθηκε ήταν η τοποθέτηση της κατασκευής σε δημόσιο χώρο, όπως πάρκα, η οποία και επηρέασε κατά ένα μεγάλο βαθμό τις συνθετικές επιλογές μας. Έτσι λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στους δημόσιους χώρους της πόλης προχωρήσαμε σε κάποιες πρώτες χαράξεις, οι οποίες ουσιαστικά προσπαθούν να αντισταθούν στην ρευστότητα της εποχής και να δημιουργήσουν κάτι στιβαρό, που να δίνει την αίσθηση της μονιμότητας και να ισχυροποιεί τη θέση του στο χώρο. Αυτές οι χαράξεις ήταν καθαρά γραμμικές. Κάθετες και οριζόντιες γραμμές που αναπτύσσονται κατά μήκος, πλάτος και ύψος  δημιουργώντας ένα σύστημα από πρωταρχικά δομικά κομμάτια, όπως οι “τοίχοι”.
Η όλη αυτή διαδικασία μας παρέπεμψε στο κίνημα του de stijl. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η τάξη και η αρμονία των συνθέσεων. Στοιχεία που μέσω της αφαίρεσης τα συναντάς στη σύνθεση μας, ισχυροποιώντας παράλληλα το ζητούμενο της  αποσυναρμολόγησης- αποσύνθεσης.

Με τη χρήση θεμελιωδών σχημάτων και μορφών σχεδιάσαμε ένα πολυλειτουργικό  σύστημα, διαδραστικό, που καλεί το χρήστη να το σεβαστεί και να το οικειοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την αλληλοτομία ορθογώνιων μορφών προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε χώρο, που παράλληλα να εμπεριέχει τις βασικές αρχές του de stijl. Ψάχνοντας το ακόμη περισσότερο και λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες παραμέτρους που προέκυπταν- όπως την επιθυμία μας για ένα φυσικό τρόπο σκίασης-  καταλήξαμε στην τελική πρότασή μας.

Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από 2 κύρια ορθογώνια δομικά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν και την κατασκευή. Δύο καθιστικά τοποθετήθηκαν εγκάρσια σε αυτά και ένα τρίτο κατά μήκος του ενός εκ αυτών.  Επίσης υπάρχουν τρία τετράγωνα τραπεζάκια, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και ως επιτραπέζια παιχνίδια. Τέλος, η σκίαση επιτυγχάνεται μέσω μίας μεταλλικής κατασκευής, πάνω στην οποία θα αναρριχηθεί ένα φυτό, εξασφαλίζοντας μέχρι και τρεις βαθμούς λιγότερους κατά τους θερινόυς μήνες.

Όλα αυτά έλαβαν υπόσταση μέσα από τον προσδιορισμό των υλικών.
Τα δύο βασικά στοιχεία μας αποτελούνται από χρωματιστά plexiglass εγκιβωτισμένα σε αλουμινένια πλαίσια πάχους 2εκ. . Οι διαστάσεις των κομματιών είναι:

  • 1μ. x 0.06 μ. x 2.4 μ.       και
  • 2.1 μ. x 0.06 μ. x 1μ.
    Η επιλογή του plexiglass οφείλεται στην ημι-διαφάνεια που παρουσιάζει ως υλικό, στην ποικιλομορφία του, καθώς και στη μονιμότητα που μπορεί να προσδώσει στην κατασκευή μας χωρίς να δημιουργεί αποπνικτική αίσθηση.

Τα καθίσματα είναι αλουμινένια και βιδώνονται πάνω στα κομμάτια του plexiglass, όπως φαίνεται και στο σχέδιο συναρμολόγησης. Οι διαστάσεις τους είναι :

  • 2μ. x 0.45 μ. x 0.02 μ.       και
  • 1.4 μ. x 0.45 μ. x 0.02 μ.
    Επιλέχθηκε ως υλικό το αλουμίνιο, λόγω της υψηλής ανθεκτικότητας του απέναντι στην ατμοσφαιρική διάβρωση, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν καίγεται και δεν απελευθερώνει βλαπτικές ουσίες για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, διαθέτει καλές μηχανικές αντοχές και είναι υλικό που ανακυκλώνεται 100%.

Ανάμεσα στα δύο βασικά κομμάτια της σύνθεσης τοποθετείται “σφηνώνοντας” αλουμινένιος άξονας στρογγυλής διατομής διαμέτρου 1 εκ. . Σε αυτόν τον άξονα τοποθετούνται τρία ξύλινα τραπεζάκια διαστάσεων 0.45 μ. x 0.45 μ., με δυνατότητα περιστροφής.  Πάνω σε αυτά θα βρίσκονται σκαλισμένα κάποια επιτραπέζια παιχνίδια (σκάκι, ντάμα , τάβλι) .
Τέλος, όσο αφορά την μεταλλική κατασκευή της σκίασης, αλουμινένια δοκός- μήκους 3 μ και ορθογώνιας διατομής 0.03 μ. x 0.07 μ. – θα βιδωθεί σε ένα εκ των δύο κομματιών plexiglass. Εν συνεχεία, εγκάρσια σε αυτή τοποθετούνται επιμήκεις δοκίδες του ίδιου υλικού και διατομής με ποικίλα μήκη, προκειμένου σε επιπέδο άνοψης να σχηματίζεται κύκλος διαμέτρου 3μ. . Καθ’ ύψος του ίδιου κομματιού τοποθετούνται πέντε ακόμη δοκίδες. Πάνω σε αυτή την κατασκευή θα αναρριχηθεί βοκαμβίλια, η οποία θα προσφέρει και την απαιτούμενη σκίαση στους χρήστες. Η επιλογή του συγκεκριμένου φυτού έγινε –πέραν των αισθητικών λόγων- γιατί είναι ένα φυτό που χρειάζεται ξηρό έδαφος και άπλετο ηλιακό φως, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για εξωτερικό δημόσιο χώρο.

Στοιχεία Συμμετοχής

ΜΑΡΙΑ ΑΝΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ/ ΔΑΝΑΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

ΚΩΔ: 3329